Mit tegyek, hogy ne lopják el a bringám?

1. Használj rendes lakatot!
2. Lezárva se hagyd magára néhány óránál többre!
3. Otthon is legyen biztonságban, lehetőleg zárt helyen!

Ha ezt a három szabályt betartod, a bringádra leselkedő veszélyek 98%-át kizártad.
De nézzük részletesebben, mit is jelentenek a fentiek.

Használj rendes lakatot
Felejtsd el az olcsó sodronyzárakat! Csak a neves gyártók által készített U-lakatban, vagy vastagszemű láncban bízhatsz. De ezeket sem mindegy, hogyan használod.
A legfontosabb, hogy mindig a vázat kell lakatolnod. Bár a legelterjedtebb kerékpártárolók éppen az első kerék lakatolását sugallják, kis ügyességgel ilyenkor is megoldható a váz lakatolása.

lakat

Például úgy, hogy a hátsókerékkel közelítve mellétolod a bringát, lásd a képen.
Ha pedig végképp nem megy, keress más alkalmas tereptárgyat. 20-30 méteren belül biztos találsz valami más alkalmatosságot, csövet, oszlopot, korlátot.

Fontos, hogy a tereptárgy se legyen könnyen elvágható, vagy éppen kimozdítható (táblaoszlopnál ne lehessen kihúzni a földből, ha lötyög, keress másikat). Ha mindig a vázat kötöd le és jó lakatot, lehetőleg U-lakatot használsz, biztonságban lesz a bringád. Nem sok helyről hallani olyan sztorikat, hogy minőségi (pl. Kryptonite) U-lakattal lekötött bringát vitték volna el. A tolvaj ilyenkor inkább keres egy könnyű prédát. Van belőle bőven sajnos.

Lezárva se hagyd magára néhány óránál többre
Ahová csak lehet, vidd be magaddal a bringát!
Nincs az a munkahely, iskola vagy bármilyen intézmény, ahol ne lehetne találni egy kis utánajárással egy tárolót, belső udvart vagy egy közelben figyelő portást. Ha pedig mégis kint kell hagynod huzamosabb időre, legalább éjszakára ne maradjon az utcán! Akkor sem, ha elkapott egy eső, defekted lett az éj közepén, vagy valamiért célszerű lenne otthagyni valahol. Ne tedd! Még mindig olcsóbb félévente egyszer rendelni egy kombi taxit, mint új bringát venni.

Otthon is biztonságban legyen
A legtöbb bringát társasházak tárolóiból, gangos házak körfolyosóiról és udvarokról viszik el a tolvajok.
Ne hagyd nekik! Vidd fel magaddal a lakásba, találj neki helyet, húzd fel bringalifttel a magasba, vagy helyezd el akárhova, de biztonságban legyen! Ha pedig mégis tárolóba helyezed, tégy róla, hogy azon belül is kikötve legyen, ha megoldható szereltessetek jobb zárat, vagy rácsot a tárolóra!

Ha a fenti tanácsokat megfogadod, minimálisra csökkentheted az esélyét, hogy szeretett bringádtól megfosztanak. Szóval ne a lakaton spórolj, és légy mindig elővigyázatos, akkor nagy eséllyel nem lesz baj.